Από την εφημερίδα: “Τα Νέα”
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΔΟΥ

Εν αρχή ήταν οι υπολογιστές γραφείου (γνωστοί και ως desctop). Μετά ήρθαν οι φορητοί υπολογιστές (laptop ή notebook). Ύστερα τα έξυπνα κινητά (smartphones) που διαθέτουν πληκτρολόγιο και μπαίνουν στο Ίντερνετ. Τώρα, υποδεχθείτε τα μίνι λάπτοπ, γνωστά και ως υπερφορητοί υπολογιστές ή netbook.

Τα νέα μηχανήματα φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό ανάμεσα στα λάπτοπ και τα κινητά. Τα λάπτοπ είναι εξαιρετικά στη δουλειά τους, αλλά αν κάποιος θέλει να κουβαλά ένα συνέχεια μαζί του, ας προγραμματίσει και μια επίσκεψη στον χειροπράκτη. Τα 3- 3,5 κιλά βάρους μαζί με την τσάντα και τα χίλια μύρια περιφερειακά είναι σίγουρη συνταγή για πόνους στη μέση.

Σε ανάγκη
Από την άλλη μεριά, τα smartphones είναι μόνο για περίπτωση ανάγκης αν θέλετε να τσεκάρετε κάτι στο Ίντερνετ, μια που το πληκτρολόγιό τους είναι απαγορευτικό για δακτυλογράφηση μεγάλων κειμένων. Ακόμα και το iΡhone θέλει αρκετή εξάσκηση για να μη στέλνετε μηνύματα στη γλώσσα των σουαχίλι (ιδίως αν έχετε ενεργοποιημένη την αυτόματη ορθογραφία, εγγυημένα θα κάνετε τους φίλους σας να γελάσουν άθελά σας).

Τα μίνι λάπτοπ έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος από ένα κανονικό λάπτοπ και μικρότερη οθόνη. Έχουν αναπόφευκτα και μικρότερο πληκτρολόγιο, συχνά το μισό σε μέγεθος. Αυτό, για πολλούς, είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημά τους. Χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσετε. Κάποιοι πάλι θεωρούν προβληματική τη μικρότερη χωρητικότητα του σκληρού (αν και στα ακριβότερα μοντέλα, ο σκληρός χωρά έως 160 GΒ). Σε μερικές περιπτώσεις, η μπαταρία διαρκεί λιγότερο απ΄ ό,τι στα λάπτοπ.

Ελαφρύ- ευέλικτο

Πάντως, αυτού του είδους οι συσκευές γίνονται δημοφιλείς σιγά σιγά στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική, και περισσότερες εταιρείες ανακοινώνουν νέα μοντέλα. Άλλωστε, η αγορά των λάπτοπ έχει ξεπεράσει πλέον τα ΡC, οι πωλήσεις των οποίων μένουν στάσιμες. Σε γενικές γραμμές, τα μίνι λάπτοπ απευθύνονται σε όσους θέλουν κάτι ελαφρύ κι ευέλικτο στον δρόμο, με εύκολη πρόσβαση στο Ίντερνετ. Δεν συνιστώνται όμως για όσους θέλουν να προσθέσουν το δικό τους περιεχόμενο στο Διαδίκτυο, όπως π.χ. τους bloggers. Η φθηνότερη τιμή τους είναι ένα ακόμα ελκυστικό σημείο. Τα περισσότερα μοντέλα κοστίζουν 200- 950 ευρώ.