Εκτιμήσεις περί της θετικής συμβολής που έχει η εμπορική δραστηριότητα του ΟΤΕ στα οικονομικά αποτελέσματα της Deutsche Telecom εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στον εγχώριο και διεθνή Τύπο.


ote_ana2008«Οι Ελληνες έσωσαν τα αποτελέσματα της Deutsche Telekom», αναφέρεται σε ρεπορτάζ της έγκυρης Die Welt και απηχεί την κυρίαρχη άποψη στη Φρανκφούρτη σχετικά με το αν και κατά πόσο αποδεικνύεται επιτυχημένη η τοποθέτηση της DT στην Ελλάδα. Παρά βεβαίως τα όσα κατά καιρούς και περί του αντιθέτου υποστήριξαν, για ευνόητους λόγους οι μάνατζερ του γερμανικού ομίλου, οι οποίοι τώρα εμφανίζονται να κάνουν στροφή 90 μοιρών.


Οταν, για παράδειγμα ο dr T. Hottler, CFO του ομίλου, δηλώνει ότι «οι συνέργειες ΟΤΕ – Deutsche Telekom έρχονται νωρίτερα απ’ ό,τι κι εμείς περιμέναμε, δίνοντας ώθηση στα έσοδα» κάθε άλλο σχόλιο περιττεύει. Ολοι άλλωστε συμφωνούν ότι «η συμμετοχή στον ΟΤΕ έβγαλε πάλι τα λεφτά της» κι ότι «οι Ελληνες σώζουν τον ισολογισμό της Deutsche Telekom» για το τρίτο τρίμηνο του 2009, όπως γράφει και η Die Welt.


Είναι άγνωστο, αν εξήγηση μπορεί να δώσει η Αθήνα και ειδικότερα ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ν. Σηφουνάκης. Πάντως, ενδιαφέρον έχει το ότι εν αντιθέσει με ό,τι υποστήριζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση, σήμερα, ως κυβέρνηση, φαίνεται να κάνει μια στροφή 180 μοιρών, αυτή τη φορά, και να επιλέγει ένα σύστημα «ρόμβου με κλικ στην κορυφή» για να παίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Γερμανούς. Κι όπως είναι ευνόητο, οι τελευταίοι περιμένουν με ενδιαφέρον να δουν σε τι συνίσταται αυτό το «κλικ».


Από το υπουργείο Υποδομών, πάντως, διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι έχει σχέση με την επαναγορά ενός πακέτου μετοχών του Οργανισμού, όπως έλεγαν το καλοκαίρι, στο πλαίσιο των προεκλογικών «δεσμεύσεων», που προέβλεπαν μεταξύ άλλων:


α) Επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τον ΟΛΠ.
β) Επαναγορά πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.
γ) Συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Νέας Ολυμπιακής.


Οι παραπάνω «δεσμεύσεις», τότε, ήταν δωρεάν, ενώ η υλοποίησή τους σήμερα απαιτεί ρευστό. Ομως, στο υπουργείο Οικονομικών αυτή τη στιγμή δεν περισσεύουν λεφτά. Οπότε όλοι αντιλαμβάνονται πού θα κατέληγαν ενδεχόμενα αιτήματα του στυλ: «Ηρθε η ώρα να επιστρέψει ο ΟΤΕ σε ελληνικά χέρια (με το απαραίτητο κόστος)».


Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τελικώς, το περίφημο «κλικ» αφορά την επιλογή του μάνατζερ που θα κληθεί να αντικαταστήσει τον σημερινό πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού κ. Π. Βουρλούμη, όταν αποχωρήσει. Οι πληροφορίες που έρχονται από το μέγαρο της λεωφόρου Κηφισίας αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει, το πιθανότερο, τον ερχόμενο Ιούνιο, όταν λήγει η θητεία Βουρλούμη. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει ως αντάλλαγμα –και θα φροντίσει να το προβάλει αρκούντως– να έχει λόγο στην επιλογή του CEO, ενώ αυτή τη φορά θα τοποθετήσει πρόεδρο της αρεσκείας της, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία. Και το πιθανότερο είναι ότι οι Γερμανοί δύσκολα θα χαλάσουν το χατίρι της Αθήνας.