Απεργούν οι υπάλληλοι της Wind και της Vodafone. Οι πρώτοι επιζητούν νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, ενώ οι δεύτεροι διαμαρτύρονται για τις αλλαγές μετά την μεταφορά εργαζομένων στην hol.


Γράφει η Ιωάννα Γιαννακοπούλου


on-strike-sign (1)Την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου, στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα συγκεντρωθούν οι εργαζόμενοι στη Wind Hellas. Mε αφορμή τις 90 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι στην εταιρία διαμαρτύρονται και κάνουν λόγο για «υποχρεωτικές παραιτήσεις». Ειδικότερα, σύμφωνα με το σωματείο των εργαζομένων και τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, οι περικοπές στις οποίες προέβη η εταιρία ήταν αποτέλεσμα των λανθασμένων επιλογών ορισμένων «πατρικίων» εργαζομένων που κόστισαν την υποχρεωτική παραίτηση των «πληβείων». Διαμαρτυρόμενοι λοιπόν για τα λάθη των διοικητικών στελεχών της επιχείρησης, οι υπάλληλοι της Wind Hellas απεργούν για 24 ώρες διεκδικώντας την επιστροφή των διατακτικών τροφής που πρόσφατα περικόπηκαν και μια αύξηση της τάξεως των 100 ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο μιας νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ).


Όσον αφορά στους εργαζομένους της Vodafone, πραγματοποιούν 24ωρη απεργία σήμερα Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου. Μετά την πρόσφατη μεταφορά 30 εργαζομένων της Vodafone στην hellas online, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας που υπέγραψαν οι δυο εταιρίες (η Vodafone εκχώρησε τον κλάδο σταθερής τηλεφωνίας στην hellas online με αντάλλαγμα την απόκτηση του 18,5% του μετοχικού της κεφαλαίου), το κλίμα μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης οξύνθηκε. Σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων, κ. Σ. Θεοδωροπούλου, δεν είναι η πρώτη φορά που τμήματα της εταιρίας διαλύονται και εργαζόμενοι «χαρίζονται» σε άλλες εταιρίες αναγκασμένοι να συμβιβαστούν με νέα εργασιακά καθεστώτα. Συγκεκριμένα, λίγους μήνες πριν πραγματοποιήθηκε εκχώρηση προσωπικού στην IBM (τμήμα πληροφορικής) και εκχώρηση μέρους της δραστηριότητας συντήρησης του δικτύου της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, στη θυγατρική της Siemens, Kintec.


Κι οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως άλλωστε ήταν φυσικό, υποβαθμίζονται από τις διοικήσεις των εταιριών οι οποίες τονίζουν τη μικρή συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων. Η Vodafone τέλος, δεν ξεχνά να διαχωρίσει την περίπτωσή της από αυτήν της Wind, ξεκαθαρίζοντας πως οι 30 εργαζόμενοι που μεταφέρθηκαν στη θυγατρική της εταιρία θα διατηρήσουν τους όρους της σύμβασής τους (αμοιβές, ασφαλιστικά προγράμματα κ.λπ.), σύμφωνα πάντα με το Π.Δ. 178/2002 βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η συμφωνία της Vodafone και της hol.