rss
TECHPRESS

Ενότητες

Άνοιγμα όλων | Κλείσιμο

Newsletter

Twitter

Κυκλοφορεί

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της 48σέλιδης "Techpress" δωρεάν στο δίκτυο διανομής της free press εφημερίδας Metro. Την "Techpress" μπορείτε να βρείτε και στα περίπτερα της επαρχίας στην τιμή των 0,50€. Techpress

Περιοδικό “OnLine”

OnLine_118

Συνέντευξη

Βασίλης Κουλούρης

Ημερολόγιο

Μαΐου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
iNews
AIRNEWS.GR

“Όχι” των ΗΠΑ στα Google Books

21 Σεπτεμβρίου, 2009

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κάλεσε το αρμόδιο αμερικανικό δικαστήριο να μην επικυρώσει τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξε η εταιρεία Google με τις ενώσεις συγγραφέων και εκδοτών.


txtr_reader_whiteH επίσημη δικαιολογία για αυτή την απόφαση είναι ότι ο εν λόγω συμβιβασμός παραβιάζει τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων και δημιουργίας μονοπωλίου.


Ύστερα από αγωγή που είχε καταθέσει το 2005 η Ένωση Αμερικανών Συγγραφέων και ο Σύνδεσμος Αμερικανών Εκδοτών, τα δύο μέρη κατέληξαν πέρσι σε συμφωνία ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων η οποία θεωρείται ότι ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο στη Google να αυξήσει δραματικά τη διαθεσιμότητα βιβλίων σε ψηφιακή μορφή στο διαδίκτυο.


Επικριτές και ανταγωνιστές ωστόσο, όπως για παράδειγμα η Amazon και η Yahoo, θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή ουσιαστικά θα καταστήσει τη Google μονοπώλιο στον εκδοτικό τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.


Οι συγγραφείς και οι εκδότες συμφώνησαν να συνεργαστούν με την Google για την ανάπτυξη του προγράμματος BookSearch, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πρόσβαση σε βιβλία εκτός κυκλοφορίας, εξεύρεση νέων τρόπων για νόμιμη ηλεκτρονική αγορά βιβλίων, καθιέρωση συλλογικής συνδρομής για κολλέγια, πανεπιστήμια και άλλους οργανισμούς και παροχή ελεύθερης ηλεκτρονικής πρόσβασης σε βιβλία από συγκεκριμένους ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε αμερικανικές δημόσιες και πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ωστόσο απεφάνθη ότι το αρμόδιο δικαστήριο δεν πρέπει να δεχθεί τη συμφωνία και ότι τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να αναζητήσουν εναλλακτικούς τρόπους συνεργασίας.


Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την δυνατότητα διάθεσης των βιβλίων σε ηλεκτρονική μορφή, αλλά θεωρεί ότι η συγκεκριμένη συμφωνία επιχειρεί να επιφέρει θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν μόνο από το νομοθετικό σώμα.


Μοιραστείτε το:
  • Google
  • Facebook
  • Digg
  • del.icio.us
  • Sphinn
  • Mixx
  • Ma.gnolia
  • LinkedIn
  • Technorati
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
  • TwitThis

© 2008 techpress.gr- Designed & Developed by TopCreations TopCreations