Τη βασική ώθηση έδωσε η αγορά των notebooks, με τη Hewlett Packard να παίρνει την πρωτιά στην κατηγορία των προμηθευτών στο α’ τρίμηνο του 2008.

Notebook HPΚατακόρυφη άνοδος των πωλήσεων ηλεκτρονικών υπολογιστών υπήρξε στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2008, σύμφωνα με επίσημες μετρήσεις, η οποία «έδειξε» ποσοστό 30.7% (σε τεμάχια). Μεγάλο μερίδιο της αύξησης, οφείλεται στις πωλήσεις φορητών προσωπικών υπολογιστών (notebooks). Κι αυτό, γιατί, υπήρξε… θετική πορεία της τάξεως του 60% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περσινού έτους.

Στην καταγραφή που έκανε η γνωστή εταιρεία IDC, τόνισε ότι στους πρώτους τρεις μήνες της τρέχουσας χρονιάς πουλήθηκαν 265 χιλ. τεμάχια ηλεκτρονικών υπολογιστών έναντι 202 χιλ. προϊόντων της περσινής καταμέτρησης. Όπως αναφέρθηκε, τα notebooks ώθησαν την τάση, καθώς στο α’ τρίμηνο δόθηκαν 130 χιλ. τεμάχια, εν αντιθέσει με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα που ήταν 88 χιλ.

Σε σχετική αναφορά του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) τονίζει: «Συγκρίνοντας την πορεία της αγοράς ηλεκτρονικών υπολογιστών κατά την τελευταία διετία παρατηρείται πως στη χώρα μας οι πωλήσεις τους εμφανίζουν σημαντικό ρυθμό ανάπτυξης από τρίμηνο σε τρίμηνο και από χρονιά σε χρονιά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών πως η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή εξαπλώνεται στην ελληνική οικονομία και κοινωνία».

Αναφορικά με το θέμα, το 2005 ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς Η/Υ και servers βρισκόταν στο 4.4%, το επόμενο έτος ανήλθε στο 11.9% και το 2007 η αγορά παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο κατά 29.7%. Τέλος, την κυρίαρχη θέση στους προμηθευτές της ελληνικής αγοράς κατέλαβε η HewlettPackard με ποσοστό 18.5% και ρυθμό ανάπτυξης 76.8%. Ακολούθησε η Πλαίσιο Computers με 10.4% και ρυθμό ανάπτυξης 32%, ενώ στη τρίτη θέση βρέθηκε η Acer με 9.7% και εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 60.8%.