Στις 28 Ιουλίου 2017 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δεύτερη αξιολόγηση των έργων της ΕΕΛΛΑΚ που συμμετέχουν στο Google Summer Of Code 2017.

Στο φετινό Google Summer of Code συμμετέχουν 201 οργανισμοί από 72 χώρες και 1318 φοιτητές σε εκατοντάδες έργα ανοιχτού κώδικα. Ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ, eellak.gr) συμμετέχει με 4 έργα ανοιχτού κώδικα, και οι τέσσερις φοιτητές αξιολογήθηκαν θετικά και για δεύτερο μήνα της συμμετοχής τους. Οι 4 φοιτητές είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν και δημόσια την πρόοδο των έργων τους, στο  July Athens FLOSS Meetup, στο χώρο του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Innovathens.

Τα 4 έργα ανοιχτού κώδικα του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών, τα οποία αναπτύσσονται στο πλαίσιο του GSOC 2017 είναι τα εξής:

1.Donation- Box

Το έργο αφορά τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρονικών συσκευών οικονομικής ενίσχυσης “donation boxes” που έχουν αναπτυχθεί με στόχο την οικονομική ενίσχυση φορέων και έργων της ΚΑΛΟ(κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας). Στο πλαίσιο του GSOC, θα υλοποιηθούν όλες οι αναγκαίες επεκτάσεις για τη δημιουργία ενός αποκεντρωμένου δικτύου donation boxes, όπου όλα τα donation boxes θα είναι διασυνδεδεμένα και θα μπορούν να διαχειρίζονται από έναν κεντρικό κόμβο.

2. Mix-net implementation Zeus

Με το έργο θα αντικατασταθεί η  τρέχουσα υλοποίηση της mix-net της πλατφόρμας ηλεκτρονικών ψηφοφοριών Ζεύς με μια ταχύτερη υλοποίηση. Εκτός από την ηλεκτρονική ψηφοφορία, το νέο mix-net, που θα αναπτυχθεί στo πλαίσιo του GSOC,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες λειτουργίες, όπως η ανωνυμοποίηση σε έρευνες και συλλογή δεδομένων από διάφορες συσκευές IoT.

3. Greek scripts for Eczar fonts

Το έργο θα προσθέσει υποστήριξη ελληνικών χαρακτήρων στην οικογένεια γραμματοσειρών Eczar. Στα πλαίσιο του GSOC θα σχεδιαστούν ελληνικές γραμματοσειρές και για τα 5 βάρη της οικογένειας γραμματοσειρών Eczar

4. Open Source Δι@υγεια

Το έργο θα βελτιώσει τον ανοιχτό κώδικα στον οποίο βασίστηκε η Δι@υγεια. Στο πλαίσιο του GSOC, έχουν υλοποιηθει βελτιώσεις στην κωδικοποίηση των αποφάσεων και θα εφαρμοστεί το πρωτόκολλο Blockchain έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια στο χειρισμό των εγγράφων

Όλα τα έργα του GSOC, θα ολοκληρωθούν στις 28 Αυγούστου.