Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας της Πολωνίας ετοιμάζεται για την είσοδο της στο χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, σε μια από τις μεγαλύτερες IPO της τελευταίας πενταετίας στην Ευρώπη στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η αρχική δημόσια προσφορά της Play Communications θα είναι η μεγαλύτερη από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο το 23% της Telefonica Deutschland, με την αποτίμηση της να προβλέπεται να ξεπεράσει σύμφωνα με αναλυτές τα 3,5 δισ. ευρώ. Η μικρότερη φινλανδική DNA εισήχθη στο χρηματιστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο και από τότε η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο 40%, ενθαρρύνοντας την Play να εξερευνήσει μια ανάλογη κίνηση.

Η Play ιδρύθηκε πριν από μια δεκαετία και έχει αυξήσει το μερίδιο αγοράς της, από λιγότερο από 5% το 2008 σε 27% φέτος, κάτι που την καθιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Πολωνία. Oι ανταγωνιστές της είναι η Orange, η Deutsche Telekom και η Polkomtel Plus ενώ έχει δημιουργήσει μια βάση πελατών με πάνω από 14 εκατομμύρια.

Το πολωνικό δίκτυο ελέγχεται από μια εταιρεία που ονομάζεται P4, αλλά διαπραγματεύεται ως Play. Έχειεκδώσει χρέος στο Λουξεμβούργο και ελέγχεται από την ελληνική Olympia Development (σ.σ. Όμιλος Π. Γερμανού) και την ισλανδική Novator Partners. Η εταιρεία αναχρηματοδοτήθηκε για να μειώσει την εξάρτηση της από ομόλογα υψηλής απόδοσης.

Η Play αύξησε τα έσοδα της κατά 12% το 2016 στα 6,1 δισ. πολωνικά ζλότι (1,62 δισ. δολάρια), ενώ τα EBITDA αυξήθηκαν στα 2 δισ. ζλότι από 1,8 δισ.

Ο Jorgen Bang-Jensen, CEO της Play, δήλωσε πως έχει ακολουθήσει μια αντίστοιχη στρατηγική στην Ευρώπη με αυτήν την T-Mobile των ΗΠΑ. «Έχουμε μια πολύ συνεπή στρατηγική τα τελευταία 10 χρόνια. Όταν ένας ανταγωνιστής μιλάει για τιμή, εμείς μιλάμε για αξία» σημείωσε.

Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας προσφέρει επίσης πακέτα μουσικού περιεχόμενου με την Tidal και TV streaming με την ΗΒΟ.

Ο Dhananjay Mirchandani, αναλυτής στην Bernstein, ανέφερε πως η Play έχει ένα «εντυπωσιακό success story» και μπορεί να έχει απήχηση σε επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες σε ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες τηλεπικοινωνιών με ανατρεπτική δυναμική, όπως η Iliad στη Γαλλία και η Drillischin στη Γερμανία.

«Καθώς αυτή είναι η μεγαλύτερη IPO του είδους της στην Ευρώπη μετά την εισαγωγή της Telefónica Deutschland το 2012, θα υπάρξει ενδιαφέρον. Ωστόσο, με μερίδιο πάνω από 25%, η Play δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα άγνωστο μέγεθος. Και η αγορά της Πολωνίας είναι διαβολικά πολύπλοκη και ανταγωνιστική, το οποίο θα περιορίσει το μέγεθος της αποτίμησης, σημείωσε.

Η εταιρεία αναμένεται να αντλήσει ως και 700 εκατ. ευρώ από την IPO, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την μείωση του χρέους και την αποπληρωμή ομολόγων με υψηλή απόδοση. Επίσης, αναμένεται να δώσει μέρισμα 650 εκατ. ζλότι φέτος και να υιοθετήσει μια πολιτική για την πληρωμή περίπου του 65 με 75% των ελεύθερων ταμειακών ροών σε μερίσματα το 2018.

Οι JP Morgan, BofA Merrill Lynch και UBS έχουν αναλάβει το συντονισμό της IPO.