rss
TECHPRESS

Ενότητες

Άνοιγμα όλων | Κλείσιμο

Newsletter

Twitter

Κυκλοφορεί

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της 48σέλιδης "Techpress" δωρεάν στο δίκτυο διανομής της free press εφημερίδας Metro. Την "Techpress" μπορείτε να βρείτε και στα περίπτερα της επαρχίας στην τιμή των 0,50€. Techpress

Περιοδικό “OnLine”

OnLine_118

Συνέντευξη

Βασίλης Κουλούρης

Ημερολόγιο

Μαΐου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
iNews
AIRNEWS.GR

Τα παιδιά χάνουν καθημερινά 3 ώρες σε κινητό, Iντερνετ

9 Μαΐου, 2008

Από την εφημερίδα “Καθημερινή” – 09/05/2008

Αγαπημένα πεδία δράσης για τα «παιδία» είναι το Διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο. Οι μισοί από τους νέους ξοδεύουν καθημερινά σχεδόν 3 ώρες μπροστά στον υπολογιστή, ενώ σερφάρουν στο Διαδίκτυο κατά μέσο όρο 2,2 ώρες κάθε μέρα. Ερχονται σε ηλεκτρονική επαφή με γνωστούς και αγνώστους μέσω των chat rooms, ενίοτε γίνονται θύματα επιτηδείων εν αγνοία τους, συχνά επιδίδονται σε διαδικτυακά βίαια παιχνίδια και «ανεβοκατεβάζουν» βίντεο από πλατφόρμες όπως το YouTube με ανεξέλεγκτο περιεχόμενο. Από το Ιντερνετ δεν λείπουν πλέον φωτογραφίες και βίντεο συμμαθητών, καθηγητών με προσβλητικά σχόλια (κυβερνο-mobbing) ή όπως λένε τα ίδια τα παιδιά Happy Slapping («ευτυχισμένο χαστούκι»).

Σκέψεις, προβληματισμοί, στοιχεία, πληροφορίες για τη χρήση Ιντερνετ και κινητού παρουσιάστηκαν προχθές σε εκδήλωση της Γερμανικής Σχολής Αθηνών και του Συλλόγου Γονέων του γερμανικού τμήματος, με τίτλο «Κινητό και Διαδίκτυο – Παιχνίδι ή Οπλο;».

«Γι’ αυτόν τον λόγο θύμωσα χθες βράδυ τόσο πολύ. Δεν θέλω να διαπαιδαγωγούνται τα παιδιά μου από την τηλεόραση και τα βιντεοπαιχνίδια. Ομως στα παιδιά των πλούσιων χωρών συμβαίνει ακριβώς αυτό. Ενδιαφερόμαστε πολύ για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, αλλά όχι τόσο για τη μόλυνση του πνεύματος των παιδιών» (Fancoise Lelord, 2002).

Με αυτόν τον προβληματισμό άρχισε η εκδήλωση, στην οποία ο καθηγητής της σχολής κ. C. Holzwarth και η εκπρόσωπος της υπηρεσίας δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ελληνικής αστυνομίας κ. Καρατάσιου παρουσίασαν τις συνέπειες της ανεξέλεγκτης χρήσης των νέων ηλεκτρονικών μέσων.

Οι ομιλητές υπενθύμισαν ότι ένα σύγχρονο κινητό είναι μέσο αναπαραγωγής μουσικής, ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και κάμερα, ρολόι και ξυπνητήρι, ημερολόγιο και ατζέντα, μέσο λήψης και αποστολής SMS και MMS, συνδέεται με το Διαδίκτυο και… επιπλέον χρησιμοποιείται και ως τηλέφωνο!

Χρήσιμες οδηγίες για γονείς

- Επιλέξτε καρτοκινητό τηλέφωνο για το παιδί σας. Αποφύγετε τα σταθερά συμβόλαια.

- Ζητήστε να σας δείξει αποθηκευμένες εικόνες και βίντεο. Σε ειδικές περιπτώσεις επιβάλλεται οι γονείς να βλέπουν τα στοιχεία, χωρίς τη συγκατάθεση του παιδιού.

- Προτείνετε στο παιδί σας να του αγοράσετε καινούργια κάρτα κινητού, σε περίπτωση που ο αριθμός του τηλεφώνου του έχει πέσει σε λάθος χέρια («Handy-stalking»).

- Εξηγήστε του ότι το Διαδίκτυο δεν αποτελεί χώρο στον οποίο αναιρούνται οι νόμοι. Κάθε κίνηση μπορεί να ανιχνευθεί μέσω της προσωπικής διεύθυνσης του υπολογιστή (IP Address).

- Ενεργοποιήστε τις ρυθμίσεις για την προστασία των νέων.

- Κοιτάξτε μαζί με το παιδί σας τα cookies. Σελίδες με ύποπτη ονομασία μπορείτε να τις επισκεφθείτε μαζί.

Μοιραστείτε το:
  • Google
  • Facebook
  • Digg
  • del.icio.us
  • Sphinn
  • Mixx
  • Ma.gnolia
  • LinkedIn
  • Technorati
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
  • TwitThis

© 2008 techpress.gr- Designed & Developed by TopCreations TopCreations