Μεταβολές σημειώθηκαν στην παγκόσμια κατάταξη πωλήσεων προσωπικών υπολογιστών σύμφωνα με την IDC.

Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 οι πωλήσεις των PC’s αυξήθηκαν, ενώ οι τάσεις συγκέντρωσης μεταξύ των κατασκευαστριών εταιρειών εντείνονται.

Μία άλλη ενδιαφέρουσα εξέλιξη, σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC,  στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς διετέθησαν 60,3 εκατομμύρια προσωπικοί υπολογιστές, όταν το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016 είχαν διατεθεί 59,9 εκατομμύρια. Η διαφορά του 0,6% μπορεί να είναι πολύ μικρή, αλλά και μόνο το γεγονός ότι για πρώτη φορά από το 2012, όταν για τους περισσότερους ανθρώπους το PC αποτελούσε τη βασική υπολογιστική συσκευή, καταγράφεται αύξηση στις πωλήσεις, τότε είναι προφανές πως πρόκειται για μία εξέλιξη που αν συνεχιστεί και στα επόμενα τρίμηνα θα είναι σημαντική αναστροφή στις πωλήσεις.

Επιπλέον, με βάση τα στοιχεία της  IDC σημειώθηκε αλλαγή στην κορυφή του καταλόγου των κατασκευαστών. Η IDC αναφέρει ότι η HP, για πρώτη φορά μετά το 2013, πέρασε στην κορυφή, με το μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 21,8%, με τη Lenovo να ακολουθεί με 20,4%, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν στην πρώτη θέση, με την HP να είναι μεν αρκετά κοντά, αλλά να μην μπορεί να καταλάβει την πρώτη θέση. Στην τρίτη θέση είναι η Dell, με μερίδιο αγοράς που έφθασε στο 15,9%.

Την πεντάδα κλείνουν η Apple, το μερίδιο αγοράς της οποίας ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο στο 7% και η Acer, με 6,8% των πωλήσεων. Αξιοσημείωτη είναι πάντως και η πτώση 11,4% των πωλήσεων των υπόλοιπων κατασκευαστών, το μερίδιο των οποίων έπεσε στο 28,1% από 31,9%, σε μία τάση συγκέντρωσης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια.