Ανάπτυξη για μία ακόμα χρονιά παρουσιάζει η OTEGLOBE, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για τη χρήση 2016.

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ανήλθε στα €340,8 εκατ. παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 8% σε σχέση με το 2015. Από το 2007, η εταιρεία έχει αυξήσει τα έσοδά της κατά 106% (από €165,1 εκατ. σε €340,8 εκατ.), καταγράφοντας κάθε χρόνο αύξηση του κύκλου εργασιών. Σημειώνεται ότι περίπου το 80% των εσόδων του 2016 προέρχεται από διεθνείς πελάτες.

Το 2016 η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 6% στα κέρδη προ φόρου εισοδήματος, τα οποία ανήλθαν στα €8,3 εκατ. από €7,8 εκατ. το 2015, ενώ τα Χρηματικά Διαθέσιμα και ισοδύναμα διατηρήθηκαν υψηλά, σε €95,5 εκατ. από €97,1 εκατ., παρά τις νέες επενδύσεις. Αυτό είναι κυρίως αποτέλεσμα της λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας και της αποτελεσματικής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDΑ) ανήλθαν το 2016 σε €16,1 εκατ. παρουσιάζοντας ελαφρά μείωση από το 2015 (€17,2 εκατ.). Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση του ανταγωνισμού που οδηγεί σε μείωση τιμών (price erosion) τόσο σε υπηρεσίες τηλεφωνίας (μείωση στα τέλη τερματισμού σε Ελλάδα και Ευρώπη), όσο και δεδομένων, στις αγορές όπου κυρίως δραστηριοποιείται η OTEGLOBE (Ελλάδα και Ν.Α. Ευρώπη). Επίσης, επηρεάστηκε και από την καθυστέρηση ή αναστολή υλοποίησης έργων στην ευρύτερη αγορά της M. Ανατολής και της B. Αφρικής, λόγω του κλίματος αβεβαιότητας και της πολιτικής αστάθειας σε χώρες όπως η Λιβύη και η Συρία.

Εκμεταλλευόμενη το γεωγραφικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, η OTEGLOBE εφαρμόζει ήδη την αναπτυξιακή στρατηγική της για εντονότερη δραστηριοποίηση σε νέες, αναπτυσσόμενες αγορές της Ασίας, Μ. Ανατολής και Β. Αφρικής, μέσω επενδύσεων και συνεργασιών με μεγάλους διεθνείς παρόχους.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2014, η OTEGLOBE, μαζί με 18 διεθνείς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, ένωσαν τις δυνάμεις τους για την κατασκευή ενός από τα μεγαλύτερα καλώδια στον κόσμο, το Asia-Africa-Europe-1 (ΑΑΕ-1), το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2017. Πρόκειται για το νέο διηπειρωτικό, υποθαλάσσιο καλώδιο, συνολικού μήκους 25.000 χλμ., που αποτελεί ένα από τα ελάχιστα καλωδιακά συστήματα που θα διασυνδέσουν το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη, με τη Μ. Ανατολή, την Αφρική και την Ευρώπη. Σημαντικό μέρος αυτής της κίνησης, θα περνάει πλέον και από την Ελλάδα μέσω του καλωδιακού σταθμού των Χανίων στην Κρήτη.

Αναλυτικά τα οικονομικά αποτελέσματα της OTEGLOBE για τη χρήση 2016 βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.oteglobe.gr