Με ψήφισμα που υιοθέτησαν την περασμένη Πέμπτη οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέσπιση πανευρωπαϊκών κανόνων για τον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο της ρομποτικής, όπως π.χ. κανόνων δεοντολογίας και καθορισμού των ευθυνών σε περιπτώσεις πρόκλησης ατυχημάτων από αυτόνομα οχήματα.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθετική πρόταση για την θέσπιση κανόνων στους τομείς της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως οι δυνατότητες τους και να διασφαλισθεί παράλληλα ένα επαρκές επίπεδο ασφάλειας και προστασίας. Σημειώνουν ότι κάποιες χώρες έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν τα ρυθμιστικά πρότυπα για τη ρομποτική, και επισημαίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον καθορισμό των προτύπων αυτών, ώστε να αποφύγει το σενάριο κατά το οποίο θα βρεθεί αναγκασμένη να ακολουθήσει εκείνα που θα καθορίσουν τρίτες χώρες.

Η εισηγήτρια Mady Delvaux (Σοσιαλιστές, Λουξεμβούργο), δήλωσε τα εξής: «Παρότι χαίρομαι που η ολομέλεια ενέκρινε την έκθεσή μου για την ρομποτική, είμαι επίσης απογοητευμένη που ο δεξιός συνασπισμός των πολιτικών ομάδων του ΕΛΚ, των Φιλελευθέρων και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών αρνήθηκε να λάβει υπόψη τις πιθανές αρνητικές συνέπειές της στην αγορά εργασίας. Απέρριψαν μία ανοικτόμυαλη και μακρόπνοη συζήτηση και, κατά συνέπεια, δεν έλαβαν υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών μας.»

Καθορισμός ευθύνης
Οι ευρωβουλευτές τονίζουν την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει νομοθεσία για να αποσαφηνιστούν τα ζητήματα ευθύνης, ειδικά σε ό,τι αφορά τα αυτόνομα οχήματα. Ζητούν τη δημιουργία υποχρεωτικού συστήματος ασφάλισης και τη σύσταση συμπληρωματικού ταμείου αποζημίωσης για να εξασφαλιστεί ότι τα θύματα των ατυχημάτων στα οποία εμπλέκονται αυτόνομα αυτοκίνητα θα αποζημιώνονται πλήρως.

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας μακροπρόθεσμα ενός ειδικού νομικού καθεστώτος για τα ρομπότ, ώστε να καταστεί ευκολότερος ο καθορισμός των ευθυνών σε περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών.

Οι επιπτώσεις της ρομποτικής στο εργατικό δυναμικό
Η ταχεία εξέλιξη των ρομπότ μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας, της μετακίνησης και της απώλειας ορισμένων θέσεων εργασίας. Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να αναλύσει αυτή τη σειρά δυνητικών εξελίξεων.

Κώδικας δεοντολογίας
Η αυξανόμενη χρήση της ρομποτικής θέτει επίσης ηθικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα η προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ασφάλειας, επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές. Προτείνουν την εφαρμογή ενός εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για τη ρομποτική που θα αφορά τους ερευνητές και τους σχεδιαστές και θα εξασφαλίζει ότι ενεργούν σύμφωνα με τα νομικά και ηθικά πρότυπα. Ο κώδικας θα διασφαλίζει ακόμη ότι ο σχεδιασμός και η χρήση των ρομπότ σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Ευρωπαϊκός οργανισμός για την ρομποτική
Το ΕΚ καλεί την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οργανισμού για τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, ο οποίος θα παρέχει την απαραίτητη τεχνογνωσία και εμπειρογνωμοσύνη σε ρυθμιστικά και δεοντολογικά θέματα για τη στήριξη των οικείων δημόσιων φορέων, τόσο σε επίπεδο Ένωσης όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 396 ψήφους υπέρ, 123 κατά και 85 αποχές. Η Επιτροπή δεν υποχρεούται να ακολουθήσει τις συστάσεις του Κοινοβουλίου, υποχρεούται ωστόσο να παραθέσει τους λόγους για τους οποίους αρνείται να το πράξει.