Η Canon Europe, ηγέτιδα στις λύσεις απεικόνισης, συγχαίρει τον Burhan Ozbilici, νικητή του World Press Photo of the Year.

Η φωτογραφία που βραβεύτηκε απεικονίζει τον πυροβολισμό του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία, Andry Karlov, σε μια γκαλερί στην Άγκυρα.

© Burhan Ozbilici, The Associated Press
Λήψη με την Canon EOS 5D Mark III και τον EF 24-105mm f/4L IS USM

Ο διαγωνισμός World Press Photo, για 60ο έτος πλέον, αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο ως διαγωνισμός με το μεγαλύτερο κύρος για την φωτοδημοσιογραφία. Οι κριτές του διαγωνισμού, ο οποίος υποστηρίζεται από την Canon από το 1992, επέλεξαν την εικόνα από ένα σύνολο 80.408 φωτογραφιών που υποβλήθηκαν από 5034 επαγγελματίες φωτογράφους από 124 χώρες, ως φωτογραφία της χρονιάς. Ο διαγωνισμός είχε 8 θεματικές κατηγορίες για τους συμμετέχοντες αυτή τη χρονιά.

«Είμαστε περήφανοι για την υποστήριξη του World Press Photo στην 60η του χρονιά και την αναγνώριση των εξαιρετικών δυνατοτήτων αφήγησης γεγονότων που προσφέρουν οι φωτοδημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο» σχολιάζει ο κ. Kieran Magee, Director, Professional Imaging, Canon Europe. “Εικόνες όπως αυτή του κ. Ozbilici υπενθυμίζουν εμφατικά τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν οι φωτογράφοι σε αυτό τον κλάδο, αλλά αναγνωρίζουν και την γεναιότητα στη σύλληψη των σημαντικών ιστοριών που πρέπει να μαθαίνονται, γεγονός που αποτελεί και το βασικό λόγο που υποστηρίζουμε αυτόν τον διαγωνισμό τα 25 τελευταία χρόνια.»

Ο κ. Burhan Ozbilici έλαβε την εικόνα που βραβεύτηκε με την Canon EOS 5D Mark III και τον φακό EF24-105mm f/4L IS USM. Η φωτογραφία που βραβεύτηκε κέρδισε επίσης την πρώτη θέση στην κατηγορία Spot News. Άλλες συμμετοχές που βραβεύτηκαν και λήφθησαν με φωτογραφικές μηχανές Canon είναι:

• Κατηγορία Contemporary Issues: ‘Taking a stand in Baton Rouge’ λήψη του Jonathan Bachman με μηχανή Canon EOS-1D X και φακό EF16‑35mm f/2.8L II USM lens στο Baton Rouge στην Λουιζιάνα των ΗΠΑ
• Κατηγορία Daily Life: ‘The Silent Victims of a Forgotten War’ λήψη από την Paula Bronstein, με την Canon EOS 5D Mark III στην Καμπούλ του Αφγανιστάν
• Κατηγορία Spot News: ‘Pakistan Bomb Blast’ λήψη από Jamal Taraqai με μια Canon EOS 700D στην Quetta, Πακιστάν
• Κατηγορία General News: ‘Offensive on Mosul’ λήψη από Laurent van der Stockt με Canon EOS 5D Mark II και φακό EF24‑105mm f/4L IS USM στην Μοσούλη στο Ιράκ
• Κατηγορία Sports News: ‘Grand National Steeplechase’ λήψη από Tom Jenkins με Canon EOS‑1D X και φακό EF24‑70mm f/2.8L II USM lens στο Λίβερπουλ στην Μεγ. Βρετανία
• Κατηγορία People : ‘009-war’ λήψη από Magnus Wennman με Canon EOS 5D Mark III και φακό TS‑E45mm f/2.8 στο στρατόπεδο προσφύγων Debaga στο Ιράκ
• Κατηγορία Nature: ‘Caretta Caretta Trapped’ λήψη από Francis Pérez με Canon EOS 5D Mark III και φακό EF15mm f/2.8 Fisheye στην Τενερίφη στα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία

Ως νικητής του World Press Photo of the Year, ο κ. Burhan Ozbilici θα λάβει ένα βραβείο €10.000 σε μετρητά από το World Press Photo σε μια τελετή βράβευσης που θα πραγματοποιηθεί στο ΄Αμστερνταμ στις 22 Απριλίου 2017. Επιπλέον, η Canon Europe θα προσφέρει ως βραβείο μια συλλογή προϊόντων της Canon.

Οι φωτογραφίες που βραβεύτηκαν, παρουσιάζονται σε έκθεση η οποία θα επισκεφθεί 95 πόλεις, σε περισσότερες από 45 χώρες, σε διάρκεια ενός έτους. Την έκθεση αναμένεται να επισκεφθούν περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Η πρώτη έκθεση της χρονιάς 2017 World Press Photo, θα εγκαινιαστεί στο Άμστερνταμ στις 14 Απριλίου. Τα εκθέματα της φετινής έκθεσης θα τυπωθούν σε εκτυπωτές μεγάλου φορμά της Canon και σε εκτυπωτές flatbed Arizona.

Επίσης, σε συνεργασία πανεπιστημίων σε όλη την Ευρώπη με το World Press Photo, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά διαλέξεων με τίτλο «Αντανακλάσεις» με θέμα την ιστορία της επαγγελματικής φωτοδημοσιογραφίας και τη δύναμη της φωτογραφίας.