Το σπάνια εμφανιζόμενο έργο του Parr θα φιλοξενηθεί στο Somerset House, στο Λονδίνο, από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου 2017, ως μέρος της Έκθεσης των Sony World Photography Awards 2017

Φωτογραφίες του Martin Parr και των Sony World Photography Awards διατίθενται στο www.worldphoto.org/press

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε σήμερα τον Βρετανό φωτογράφο ντοκιμαντέρ, Martin Parr, ως τον αποδέκτη του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία. Ο φωτογράφος θα παραλάβει το βραβείο του κατά την τελετή απονομής των Sony World Photography Awards 2017, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο την Πέμπτη 20 Απριλίου.

Σε συνδυασμό με τα βραβεία, μια ειδικώς επιμελημένη έκθεση με σπάνια εμφανιζόμενες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το ξεκίνημα της καριέρας του Martin Parr θα παρουσιαστεί στο Somerset House, στο Λονδίνο μαζί με μερικά από τα πιο διάσημα έργα, βιβλία και ταινίες του. Στο πλαίσιο της έκθεσης των Sony World Photography Awards 2017, το έργο του Parr θα εκτεθεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα από τις 21 Απριλίου μέχρι τις 7 Μαΐου 2017. Επιπλέον, ο φωτογράφος θα δώσει μια δημόσια ομιλία στο London School of Economics and Political Sciences (LSE) την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Εισιτήρια προς πώληση διατίθενται στο https://www.worldphoto.org/2017exhibition

Στην καριέρα του, που εκτείνεται σε περισσότερο από 40 χρόνια και συχνά επικεντρώνεται σε θέματα ελεύθερου χρόνου, κατανάλωσης και επικοινωνίας, το μοναδικό και αμφιλεγόμενο όραμα του Martin Parr για τον κόσμο έχει οδηγήσει το κοινό παγκοσμίως να ανακαλύψει το δράμα της καθημερινότητας. Καταγράφοντας με κάθε λεπτομέρεια τον κόσμο, από τη δική του ματιά, ο ειλικρινής σκεπτικισμός του Parr για τα εθνικά χαρακτηριστικά και τα διεθνή φαινόμενα έχει φέρει έναν πρωτοποριακά νέο τόνο στο φωτογραφικό ντοκιμαντέρ.

Είναι αυτή η αφοσίωση στο μέσο και την πίεση των ορίων που έκανε εύκολη την επιλογή του Parr για την απονομή του βραβείου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας, παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του φωτογράφου ότι «αν ήξερα πώς να τραβήξω μια εκπληκτική φωτογραφία, θα είχα σταματήσει να φωτογραφίζω.»

Ο Scott Gray, Διευθύνων Σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φωτογραφίας σχολίασε: «Το έργο του Martin Parr έχει ξεπεράσει όλα τα συνήθη όρια της φωτογραφίας και δείχνει ότι το μέσο έχει εξαιρετική δύναμη στην επικοινωνία. Ως καλλιτέχνης, ο Parr έχει δημιουργήσει μια μοναδική «οπτική» γλώσσα που είναι βαθιά σοβαρή, αλλά το εγγενές χιούμορ της έχει εξασφαλίσει στο έργο του σχεδόν παγκόσμια κατανόηση.

Η μεγάλη ακεραιότητα και η δέσμευση στο μέσο της φωτογραφίας αποτελούν το κοινό νήμα που συνδέει όλους τους προηγούμενους αποδέκτες του βραβείου. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που ο Martin Parr έχει εμφανίσει με συνέπεια σε όλη την καριέρα του και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι που του προσφέρουμε αυτόν τον τίτλο στην 10η επέτειο των Sony World Photography Awards.»

Στο άκουσμα της βράβευσής του, ο Martin Parr σχολίασε: «Είναι μεγάλη τιμή που λαμβάνω το Βραβείο Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία, ειδικά γνωρίζοντας τους επιφανείς προηγούμενους αποδέκτες, όπως τους William Klein και William Eggleston. Είναι, επίσης, πολύ καθησυχαστικό να βλέπεις τον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας και τη Sony να συνεχίζουν να υποστηρίζουν όλες τις πτυχές της σύγχρονης φωτογραφίας, μέσα από αυτή την έκθεση και τα φετινά βραβεία.»

Ανάμεσα στους προηγούμενους αποδέκτες του Βραβείου Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία συμπεριλαμβάνονται οι Mary Ellen Mark, Εύα Arnold, Bruce Davidson και Elliott Erwitt.

Γεννημένος το 1952 στο Epsom του Surrey, ο Martin Parr, ως έφηβος, αποφάσισε να ακολουθήσει το χώρο της φωτογραφίας, εμπνευσμένος από τον παππού του. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία χαρακτηρίζει το πρώιμο έργο του και η μετατόπισή του στη μεγάλη χρήση έγχρωμων φωτογραφιών κατά τη δεκαετία του 1980, με την οποία έχει συνδεθεί απόλυτα, είχε παρακινηθεί από διάφορους φωτογράφους, όπως οι Stephan Shore, William Eggleston, Peter Fraser και Joel Meyerowitz.

Αναγκάζοντας τον θεατή να δει ξανά οικείες λήψεις, ο Martin Parr κατηγορήθηκε αρκετές φορές πως χλεύαζε αυτούς που έχει φωτογραφήσει. Το έργο του The Last Resort (1985) είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως η σημαντικότερη δουλειά του και εκ τότε έχει αποτελέσει έμπνευση για μία γενιά νέων φωτογράφων. Είναι συστηματικός συλλέκτης βιβλίων φωτογραφίας, ενώ έχει γράψει έναν μεγάλο αριθμό βιβλίων ο ίδιος.

Ο Parr υπήρξε μέλος της Magnum Photos από το 1988, και εκλέχθηκε Πρόεδρος της Magnum Photos International το 2014.

Έκθεση Sony World Photography Awards 2017 και Martin Parr

Με την επιμέλεια της Zelda Cheatle, τρία δωμάτια στο περίφημο Somerset House του Λονδίνου θα είναι αφιερωμένα στις φωτογραφίες, τα βιβλία και τις ταινίες του Martin Parr, ως τμήμα της έκθεσης Sony World Photography Awards 2017.

Τα δωμάτια θα ξεκινούν με μια επιλογή από σπάνια εμφανιζόμενες φωτογραφίες της σειράς «Abandoned Morris Minors» του Parr, που τραβήχτηκαν στη Δυτική Ακτή της Ιρλανδίας. μεταξύ του 1980 και του 1983. Οι πρωτότυπες αφίσες της πρώτης έκθεσης του έργου αυτού, θα είναι, επίσης, στην έκθεση. Θα έρχονται σε αντίθεση με μερικές από τις αγαπημένες φωτογραφίες του Parr, όπου καθεμία επικεντρώνεται στον παγκόσμιο τουρισμό.

Μιλώντας για την επιλογή του έργου, η επιμελήτρια Zelda Cheatle σχολιάζει: «Οι περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν το στυλ του Martin Parr να φωτογραφίζει με φλας σε συνθήκες ημέρας, και κυρίως την ικανότητά του να απαθανατίζει τους Άγγλους στη δουλειά, τη χαλάρωση και το παιχνίδι – το μονότονο και καθημερινό – και να τα μεταμορφώνει σε ένα μείγμα στρεβλής παρατήρησης και κοινωνικής ειρωνείας.

Γνωρίζοντας το έργο του Martin Parr από τα πρώτα του βήματα, ήμουν πρόθυμη να δείξω τις (ως επί το πλείστο άγνωστες) ευγενείς, ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τη δυτική ακτή της Ιρλανδίας. Αυτές οι φωτογραφίες των εγκαταλελειμμένων Morris Minors δείχνουν μια πραγματική αγάπη για το τοπίο της Ιρλανδίας. Δεν υπάρχει χλευασμός εδώ – σίγουρα υπάρχει κάποιο χαρακτηριστικό χιούμορ και (τολμώ να το πω αυτό για τον Martin) ακόμη μια μορφή ποίησης.

Η αντιμετώπιση του Μάρτιν προς το γίγαντα της βιομηχανίας του τουρισμού φαινόταν ένα τέλειο συμπλήρωμα σε αυτό το πρώιμο έργο. Ο τουρισμός είναι ένα αναγκαίο κακό – και διατηρεί τις οικονομίες πολλών χωρών – αλλά απειλεί σαν δράκος που θέλει να καταβροχθίσει την ίδια του την ουρά (με τη μορφή Orobourus). Αυτές οι δύο πλευρές του Parr, τις οποίες βαθμολογώ υψηλά, δεν εμφανίζονται συχνά μαζί – αυτές οι πτυχές της δουλειάς του μπορεί να μην είναι τόσο γνωστές, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστούν περισσότερο.»

Τα Sony World Photography Awards είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός φωτογραφίας στον κόσμο. Η λίστα των φιναλίστ για τα φετινά βραβεία θα ανακοινωθεί στις 28 Φεβρουαρίου.