H Eutelsat Communications SA παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τη νέα, επαναστατική υπηρεσία Tooway και δίνει την ευκαιρία σε όλους να αποκτήσουν ευρυζωνικό Internet σε ανταγωνιστικές τιμές, σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας και αν βρίσκονται.


tooway-diagramΠρόκειται για μια υπηρεσία ανεξάρτητη από οποιοδήποτε δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας, με παροχή ευρυζωνικού Internet μέσω δορυφόρου, υψηλής ταχύτητας (έως 3,6 Mbps στο downlink και 384 Kbps στο uplink), με προσιτή τιμή (29€ το μήνα). Η υπηρεσία μπορεί να συνδυάσει τα πλεονεκτήματα μιας triple play σύνδεσης, επιτρέποντας παροχή υπηρεσιών όπως IP τηλεφωνίας και τηλεόρασης χρησιμοποιώντας τον ίδιο εξοπλισμό.


Η Ελλάδα μπαίνει πλέον στον χάρτη των χωρών που έχουν δυνατότητα δορυφορικής σύνδεσης και επιπλέον, η Skylogic, θυγατρική της Eutelsat που αναπτύσσει, λειτουργεί και παρέχει ευρυζωνικές λύσεις και IP εφαρμογές, θα επενδύσει 17 εκατομμύρια ευρώ στην χώρα μας για την κατασκευή κόμβου δορυφορικών επικοινωνιών για τις εφαρμογές της. Η επένδυση αυτή αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας τόσο για να καλυφθούν οι ανάγκες της κατασκευής του κόμβου, η λειτουργία του και η συντήρηση του, όσο και για την εμπορική διάθεση της υπηρεσίας με τη δημιουργία κέντρων εξυπηρέτησης πελατών και τεχνικής υποστήριξης.


tooway-logoΗ χώρα μας με το πολύπλοκο γεωγραφικό ανάγλυφο τις αμέτρητες δυσπρόσιτες περιοχές, τα χιλιόμετρα της ακτογραμμής, και τα εκατοντάδες νησιά, καλύπτεται πλέον πλήρως όσον αφορά στη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο. Το δορυφορικό ευρυζωνικό internet Tooway, αναμένεται να καλύψει συμπληρωματικά και ανάγκες σε αστικές περιοχές, όπου οι δυνατότητες της σταθερής τηλεφωνίας, αλλά και της ασύρματης τηλεφωνίας είναι περιορισμένες (μικρές ταχύτητες, ανυπαρξία δικτύου). Το περιθώριο ανάπτυξης είναι μεγάλο καθόσον η διείσδυση της ευρυζωνικότητας υπολογίζεται στη χώρα μας στα επίπεδα του 13,4%.


«Η υπηρεσία Tooway θα βοηθήσει στην εξάλειψη του Ψηφιακού Χάσματος στην Ελλάδα με την παροχή δορυφορικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο για το κοινό», δήλωσε ο κ. Giuliano Berretta. Πρόεδρος και CEO της Eutelsat. «Το Tooway είναι σε θέση να προσφέρει αληθινή ευρυζωνική πρόσβαση με τη συνολική ανεξαρτησία από τις υπάρχουσες υποδομές. Έχει την τεχνολογία και την ικανότητα να γίνει η οριστική, ευρυζωνική λύση χαμηλού κόστους για όλες τις περιοχές».


eutelsat-biancoΑξίζει να σημειωθεί ότι η Eutelsat είναι ο μεγαλύτερος πάροχος δορυφορικών υπηρεσιών στην Ευρώπη, με 27 δορυφόρους να βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τροχιά. Το Tooway είναι η πρώτη δορυφορική ευρυζωνική αμφίδρομη υπηρεσία που προσφέρει ταχύτητες και κόστος αντίστοιχα με το ADSL. Η υπηρεσία είναι βασισμένη στη δορυφορική κάλυψη της Eutelsat, στην εμπειρία της Skylogic και στην τεχνολογία SurfBeam της ViaSat. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται από το Tooway έρχεται στην Ευρωπαϊκή αγορά μετά από την εκτενή εμπειρία στη Βορειοαμερικανική αγορά, όπου η ViaSat παρέχει ήδη εξοπλισμό και ευρυζωνική πρόσβαση πλήρως σε πάνω από 400.000 σπίτια.


Σήμερα, το Tooway εξυπηρετεί πελάτες σε 20 ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας και στους επόμενους μήνες αναμένονται και σε νέες χώρες.


Στην Ελλάδα το Tooway λειτουργεί από την μπάντα Ku. Παρέχεται μέσω του δορυφόρου EUROBIRD 3 της Eutelsat που βρίσκεται στις 33º ανατολικά. Το 2010, η Eutelsat θα επεκτείνει την υπηρεσία με νέες υψηλότερες ταχύτητες έως 10Mbps. Οι νέες ευρυζωνικές ταχύτητες θα παρέχονται μετά την εκτόξευση του Δορυφόρου ΚA-SAT, από την Eutelsat, που σχεδιάζεται αποκλειστικά για την παροχή ευρυζωνικών υπηρεσιών υψηλών ταχυτήτων στην Ευρώπη. Ο νέος δορυφόρος, που θα έχει τη χωρητικότητα σαράντα παραδοσιακών δορυφόρων, θα επιτρέψει στην Eutelsat να προσφέρει πρόσβαση στο Διαδικτύου μέχρι και σε δύο εκατομμύριο ευρωπαϊκά σπίτια με ταχύτητες, τιμές και ποιότητα όμοιες με αυτές των επίγειων υπηρεσιών ADSL2.


Ο εξοπλισμός της υπηρεσίας αποτελείται από ένα μικρό δορυφορικό πιάτο και ένα μόντεμ που συνδέονται με το PC μέσω Ethernet, και δίνει πρόσβαση στο Διαδίκτυο στους χρήστες μετά από μια απλή εγκατάσταση. Η υπηρεσία Tooway παρέχεται μέχρι σήμερα στην Ελλάδα μέσω του τοπικού διανομέα Εικόνα & Ήχος Τηλεπικοινωνίες ΑΕ.


Παράλληλα υπάρχει και η επαγγελματική εφαρμογή για υπηρεσίες (Β.to.B) όπως παρακολούθηση μετεωρολογικών σταθμών, ηλιακών πάρκων, ανεμογεννήτριες, μετάδοση σημάτων σεισμολογικών σταθμών, γεωφυσικών φαινομένων (πυρανίχνευσης), όπως επίσης τηλεμετρία και οδήγηση over IP πομπών και αναμεταδοτών επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (DVB-T).