rss
TECHPRESS

Ενότητες

Άνοιγμα όλων | Κλείσιμο

Newsletter

Twitter

Κυκλοφορεί

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της 48σέλιδης "Techpress" δωρεάν στο δίκτυο διανομής της free press εφημερίδας Metro. Την "Techpress" μπορείτε να βρείτε και στα περίπτερα της επαρχίας στην τιμή των 0,50€. Techpress

Περιοδικό “OnLine”

OnLine_118

Συνέντευξη

Βασίλης Κουλούρης

Ημερολόγιο

Μαΐου 2012
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
« Απρ    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
iNews
AIRNEWS.GR

Τι χωρίζει το υπουργείο Οικονομικών και την Deutsche Telekom

5 Μαΐου, 2008

Από την εφημερίδα: “Το Βήμα” – 27/04/2008

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται η συμφωνία για την είσοδο των Γερμανών της Deutsche Telekom στον ΟΤΕ. Η αρχική αισιοδοξία που μετέδιδε το υπουργείο Οικονομίας πως οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία πριν από το Πάσχα, με την πάροδο του χρόνου χάνεται καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους Γερμανούς συνεχώς δυσκολεύουν. Βασικά σημεία τριβής η τύχη του μάνατζμεντ και ο ρόλος του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου. Επίσης ασυμφωνία υπάρχει ως προς το τίμημα για το 3% που θα πουλήσει το Δημόσιο στους Γερμανούς και τυχόν άλλο ποσοστό στο μέλλον.


«Τίποτε δεν έχει κλείσει οριστικά» σημείωνε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας. Παρά την επιθυμία του υπουργού κ. Γ. Αλογοσκούφη να εγκατασταθούν οι Γερμανοί ως στρατηγικοί εταίροι στον ΟΤΕ, τα ζητήματα που τους χωρίζουν δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί. Επιφυλακτικός για την εξέλιξη είναι και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης.


Αν και έχει παρέλθει μήνας από την ανακοίνωση της συμφωνίας της MIG με την Deutsche Telekom για την πώληση του 19,99% των μετοχών του ΟΤΕ, κίνηση που χαιρέτισε η κυβέρνηση αλλά κατήγγειλε σύσσωμη η αντιπολίτευση, ως και τη Μεγάλη Πέμπτη δεν είχε τίποτε οριστικοποιηθεί.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στην τελευταία προ του Πάσχα συνάντηση των συμβούλων του ελληνικού Δημοσίου με τους συμβούλους της γερμανικής κρατικής εταιρείας δεν υπογράφηκε η συμφωνία που θα συνοδεύει τις πράξεις πώλησης των μετοχών. Την Τρίτη του Πάσχα θα συνεδριάσουν εκ νέου οι σύμβουλοι των δύο πλευρών και στη συνέχεια θα πάρουν τη σκυτάλη οι πολιτικοί. Με τα σημερινά δεδομένα, ελληνικό Δημόσιο και Γερμανοί έχουν συμφωνήσει να πουληθεί το 3% του ΟΤΕ στη Deutsche Telekom, έτσι ώστε το Δημόσιο να διατηρήσει στον Οργανισμό το 25% (από 28% που κατέχει). Το πρόβλημα όμως δεν είναι στο ποσοστό που θα πουλήσει τελικά το Δημόσιο αλλά στο πώς και κυρίως ποιος θα ασκεί το μάνατζμεντ του ΟΤΕ.

Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομίας «τίποτε δεν έχει κλείσει οριστικά» και αυτό γιατί η γερμανική πλευρά θέλει να εξασφαλίσει αυξημένες αρμοδιότητες στον διευθύνοντα σύμβουλο τον οποίο θα ορίσει στο Διοικητικό Συμβούλιο έπειτα από έναν χρόνο. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της DT κ. Karl-Gerhard Eick με δηλώσεις του έχει καταστήσει σαφές πόσο υπολογίζουν οι Γερμανοί το ποιος θα ασκεί το μάνατζμεντ, καθώς αν δεν ορίζουν οι ίδιοι τον διευθύνοντα σύμβουλο «τότε δεν πρόκειται να “κλείσει” η συμφωνία» όπως είχε δηλώσει.

Ο πλήρης όμως έλεγχος του διευθύνοντος συμβούλου από την DT θα μπορούσε να υποβαθμίσει τον ρόλο του προέδρου του Οργανισμού που θα ορίζει η ελληνική πλευρά. Το υπουργείο Οικονομίας υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος δεν πρέπει να ασκεί διακοσμητικό ρόλο, αντίθετα πρέπει να εξευρεθεί «ισορροπημένη λύση», και ο πρόεδρος να ασκεί καθοριστικές αρμοδιότητες ώστε να προστατεύονται τα εθνικά συμφέροντα αλλά και οι στρατηγικές επιλογές του ΟΤΕ.

Ετσι ενώ είναι δεδομένη η λύση της συνδιοίκησης με τους Γερμανούς, που θα εκπροσωπούνται από πέντε μέλη στο διοικητικό συμβούλιο όσα και το Δημόσιο, οι αρμοδιότητες του διευθύνοντος συμβούλου και του προέδρου του ΟΤΕ διχάζουν τις δύο πλευρές. Για τον λόγο αυτό και το προσχέδιο της συμφωνίας αναφέρει ότι ο νυν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Π. Βουρλούμης θα παραμείνει στο πόστο του για μία μεταβατική περίοδο περίπου ενός χρόνου, ώσπου να ξεκαθαρίσει πλήρως το ποιος θα κάνει τι στον ΟΤΕ.

Οπως έγινε γνωστό στο προσύμφωνο της πώλησης του πακέτου 19,99% των μετοχών από τη MIG στην Deutsche Telekom δεν υπάρχει ρήτρα «ακύρωσης», αν η γερμανική πλευρά δεν εξασφαλίσει το μάνατζμεντ από την ελληνική.

Αντιθέτως ασκείται ισχυρή πίεση προς τη διοίκηση του γερμανικού ομίλου για να αποκτήσει πάνω από το 20% έτσι ώστε να εντάξει τον ΟΤΕ στον όμιλο και κατ’ επέκταση να εμφανίσει την κερδοφορία του ομίλου στα αποτελέσματα. Μάλιστα γερμανικές εφημερίδες αναφέρουν ότι στα σημεία τριβής βρίσκονται ακόμη οι αποφάσεις για τη μισθολογική πολιτική καθώς και για τις νέες επενδύσεις. Οι Γερμανοί απαιτούν να ασκούν αποφασιστικό ρόλο σε όλα αυτά τα ζητήματα μέσω των αρμοδιοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου.

Στα άλλα θέματα που αφορούν εθνικά συμφέροντα, αλλά και μελλοντικές μετοχικές συνεργασίες του ΟΤΕ με άλλους οργανισμούς ή μετατροπή της εταιρείας, οι Γερμανοί δίνουν τον πρώτο λόγο στην ελληνική πλευρά και στον πρόεδρο. Αλλωστε ο νόμος προβλέπει ότι τα παραπάνω ζητήματα απαιτούν την έγκριση του εκάστοτε υπουργού Οικονομίας.

Σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Γ. Αλογοσκούφης έχει ενημερώσει τον Πρωθυπουργό για τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων, ενώ και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκης σε συνάντησή του με τους εργαζομένους στον ΟΤΕ ήταν επιφυλακτικός. Ετσι οι όποιες εξελίξεις αναμένονται μετά τον Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι η όποια τελική συμφωνία – αν υπογραφεί – θα πρέπει να επικυρωθεί στη Βουλή.

Πιέσεις και από τη ΔΑΚΕ, τι λένε στο ΠαΣοΚ



Κινητοποίηση εργαζομένων του ΟΤΕ κατά της πώλησης του Οργανισμού


Στροφή έκανε τις τελευταίες ημέρες και η ΔΑΚΕ-ΟΤΕ η οποία πλέον ζητεί από την κυβέρνηση «να μην εκχωρήσει το δημόσιο μάνατζμεντ». Ο γενικός γραμματέας της ΟΜΕ-ΟΤΕ και μέλος της ΔΑΚΕ κ. Αντ. Μπιρμπίλης με δήλωσή του πιέζει την κυβέρνηση «να μην εκχωρήσει το μάνατζμεντ, να ισχυροποιήσει τη θέση της στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας και να αναζητήσει στο προσεχές μέλλον, με όρους κυρίαρχου κράτους, συμμαχία για το μέλλον των τηλεπικοινωνιών της χώρας».

Σε πολιτικό επίπεδο πιέσεις δέχεται και η γερμανική πλευρά καθώς κατηγορείται ότι το τίμημα 26 ευρώ που δίνει ανά μετοχή – premium – είναι υπερβολικό. Το θέμα του τιμήματος είναι άλλο ένα πεδίο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πουλήσει σε χαμηλότερη των 26 ευρώ ανά μετοχή τιμή. Και αυτό γιατί θα κατηγορηθεί, τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από τους εργαζομένους στον Οργανισμό, ότι μεταβιβάζει τον ΟΤΕ σε μικρότερο αντίτιμο από ό,τι πούλησε η MIG στην DT.

Η εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ για την Οικονομία κυρία Λούκα Κατσέλη δήλωσε ότι «άλλο είναι η μετοχοποίηση μιας επιχείρησης στρατηγικής σημασίας όπως ο ΟΤΕ, πράγμα το οποίο έκανε και το ΠαΣοΚ, άλλο είναι μια συνεργασία με έναν ιδιώτη επενδυτή, σε επενδυτικά προγράμματα ακόμη και στη διοίκηση, και άλλο είναι η συνδιοίκηση ή η συνιδιοκτησία ή αποκλειστική ιδιοκτησία ενός τρίτου σε μια επιχείρηση στρατηγικής σημασίας». Επίσης η κυρία Κατσέλη αναρωτήθηκε ποιος θα διασφαλίσει αν η γερμανική εταιρεία Deutsche TeleKom, όταν θα γίνουν συμβάσεις μεταξύ του ΟΤΕ για τους προμηθευτές του, θα συνεχίσει την πολιτική που ασκεί σήμερα ο ΟΤΕ με προτεραιότητα στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Μοιραστείτε το:
  • Google
  • Facebook
  • Digg
  • del.icio.us
  • Sphinn
  • Mixx
  • Ma.gnolia
  • LinkedIn
  • Technorati
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
  • TwitThis

© 2008 techpress.gr- Designed & Developed by TopCreations TopCreations