Ευρυζωνικές υπηρεσίες, Internet of Things και εφαρμογές με απαιτήσεις για ταχύτατη απόκριση δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη του edge computing.

Η Schneider Electric, ο παγκόσμιος ειδικός στη διαχείριση ενέργειας και τον αυτοματισμό,  παρουσίασε μια νέα στρατηγική η οποία περιλαμβάνει τη δυνατότητα υποστήριξης των απαιτήσεων παρόχων υπηρεσιών επικοινωνίας και υποδομών cloud, αλλά και κάθε επιχείρησης που αναζητά τρόπους να αναπτύξει πόρους ΙΤ στην περιφέρεια των υπολογιστικών της συστημάτων (“the edge”).  Με τις λέξεις “περιφέρεια” ή “άκρο” ορίζουμε τους “πόρους IT που βρίσκονται κοντά στον τελικό χρήστη ή την πηγή των δεδομένων,” αρχιτεκτονική διαφορετική από εκείνη ενός κλασικού κέντρου μηχανογράφησης, καθώς περιλαμβάνει απομακρυσμένες και -συχνά- μη επανδρωμένες υποδομές ΙΤ, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται διαφορετική στρατηγική σε σχέση με την αντίστοιχη ενός συμβατικού data center καθώς, με δεδομένο το μεγαλύτερο κύκλο ζωής των απομακρυσμένων συστημάτων, η διαχείριση, η ασφάλεια και η περαιτέρω ανάπτυξή τους θα πρέπει να γίνονται με διαδικασίες απλές και, ταυτόχρονα, ανθεκτικές σε τυχόν σφάλματα (resilient).

«Για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του ΙΤ σήμερα και στο μέλλον, όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύς μεταφέρεται από το κέντρο στην περιφέρεια των δικτύων», σημείωσε ο κ. Kevin Brown, αντιπρόεδρος Στρατηγικής και Τεχνολογίας Data Center στη Schneider Electric. «Καθώς η τεχνολογία IoT (Internet of Things), οι ευρυζωνικές επικοινωνίες και οι εφαρμογές πραγματικού χρόνου που απαιτούν ταχύτατη απόκριση (latency-sensitive) δίνουν ώθηση προς αυτήν την κατεύθυνση, η Schneider Electric προσφέρει λύσεις και υπηρεσίες οι οποίες ικανοποιούν τις ανάγκες διαφόρων υποδομών ΙΤ με συγκεκριμένα ή μοναδικά χαρακτηριστικά».

Στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής, η Schneider Electric επισημαίνει πέντε χαρακτηριστικές περιπτώσεις συστημάτων ΙΤ που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη τάση “περιφερειακής ανάπτυξης”, καθώς και τις δυνατότητες και τις υποδομές που έχει σχεδιάσει προκειμένου να την υποστηρίξει:

  • Συν-εγκατάσταση υποδομών ΙΤ / κέντρων τηλεπικοινωνιακών παρόχων: οι απαιτήσεις των χρηστών δικτύων επικοινωνίας για ευρυζωνικές υπηρεσίες και εφαρμογές με ευαισθησία στη χρονική υστέρηση οδηγούν τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο κλάδο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η αρχιτεκτονική InfraStruxure™ και τα προκατασκευασμένα modules της Schneider Electric επιτρέπουν την ταχύτατη ανάπτυξη περιφερειακών data center, με γρήγορο time-to-market και χαμηλό κόστος λειτουργίας.
  • Περιφερειακά γραφεία και υποκαταστήματα τραπεζών και αλυσίδων λιανικής, για παράδειγμα, όπου οι υπηρεσίες ΙΤ εμπλουτίζονται διαρκώς με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών. Τα SmartBunker™ CX και NetShelter™ SX της Schneider Electric προσφέρουν λύσεις one-rack, εξασφαλίζοντας αξιοπιστία, υψηλό βαθμό ασφαλείας και δυνατότητα διαχείρισης από απόσταση, στοιχεία που τις καθιστούν ιδανικές για απομακρυσμένα ή περιφερειακά site τέτοιου τύπου.
  • Server rooms όπου οι εφαρμογές πρέπει να φιλοξενούνται σε συγκεκριμένο χώρο για διάφορους λόγους όπως η ταχύτητα, η ασφάλεια και η ευελιξία σε επίπεδο προγραμματισμού. Όλο και περισσότερες περιπτώσεις τέτοιων εφαρμογών φιλοξενούνται πλέον σε converged και hyperconverged υποδομές, γεγονός που απλοποιεί την ανάπτυξη και την λειτουργία των συστημάτων ΙΤ. Για τις περιπτώσεις αυτές, η αρχιτεκτονική InfraStruxure και τα προκατασκευασμένα Micro Data Centers της Schneider Electric προσφέρουν εύκολη διαχείριση, ασφάλεια και μεγάλες δυνατότητες επέκτασης (scalability).
  • Ερμάρια δικτύου (Network closets), όπου η αξιόπιστη σύνδεση των υπαλλήλων με κάθε είδους υποδομή ΙΤ συνδέεται άμεσα με την παραγωγικότητα μιας επιχείρησης. Στις περιπτώσεις αυτές ενδείκνυνται οι ολοκληρωμένες λύσεις StruxureWare™ της Schneider Electric, οι οποίες διαθέτουν ενσωματωμένο λογισμικό διαχείρισης του τοπικού data center, ώστε να απλοποιείται ο έλεγχος των απομακρυσμένων υποδομών, διασφαλίζοντας ότι οποιοδήποτε πρόβλημα σε επίπεδο εξοπλισμού, στην ασφάλεια του δικτύου ή στις κτιριακές εγκαταστάσεις, θα μπορεί να εντοπιστεί πριν προκαλέσει διακοπή της λειτουργίας των συστημάτων (downtime).
  • Βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπου όλο και περισσότερες λειτουργίες και διαδικασίες παραγωγής βασίζονται στην αξιόπιστη διασύνδεση και την αξιοποίηση διαφόρων δεδομένων. Αυτή η σύγκλιση του IT με το OT (operational technology – τεχνολογία παραγωγικών λειτουργιών) προϋποθέτει την εγκατάσταση παραδοσιακών υποδομών ΙΤ σε χώρους με σκληρές συνθήκες. Για τις περιπτώσεις αυτές, το SmartBunker™ FX της Schneider Electric προσφέρει λύσεις αυξημένης αντοχής, με δυνατότητα ελέγχου από απόσταση και υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας, οι οποίες εξασφαλίζουν το καλύτερο δυνατό μικρο-περιβάλλον για τη λειτουργία του εξοπλισμού ΙΤ και βιομηχανικού ελέγχου.

Πιστή στη δέσμευση για απλοποίηση των data center, η Schneider Electric διαθέτει μια πλήρη σειρά εργαλείων σχεδιασμού και προτύπων αναφοράς για την ανάπτυξη υποδομών ΙΤ στην περιφέρεια ενός δικτύου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν ένα whitepaper σχετικά με τους λόγους ανάπτυξης του edge computing εδώ, ή να μάθουν περισσότερα για τις edge λύσεις της Schneider Electric εδώ.