Το virtual reality σύστημα του PlayStation μετατρέπει το gaming σε πραγματική εμπειρία.

Aν είχατε οποιαδήποτε Virtual Reality «προϋπηρεσία» με τη βοήθεια smartphone, αφήστε την στην άκρη. Με το PS VR, το ξέφρενο drifting στους δρόμους και τα 360ο loops στο διάστημα είναι για αυτούς που πραγματικά τα αντέχουν! Πρόκειται για μια εμπειρία που αρπάζει τον gamer από τα μαλλιά και τον βουτά στην καρδιά της δράσης, κάνοντας την πραγματικότητα γύρω του να ξεθωριάζει πλήρως και ταξιδεύοντάς τον σε συναρπαστικούς κόσμους, με πρωτόγνωρες δυνατότητες αφήγησης κάθε σεναρίου.

Από την συσκευασία στην… οπτασία!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Με το που ανοίγει κανείς τη συσκευασία του PlayStation VR ήδη η ανυπομονησία έχει φτάσει στο ζενίθ. Η θέα αρκετών καλωδίων για τη σύνδεση της επεξεργαστικής μονάδας με την τηλεόραση, το PS4 και φυσικά το headset, απλά δίνει μια εκνευριστική παράταση στην αγωνία. Λίγα λεπτά αργότερα και αφού καλιμπραριστεί η συσκευή με ελάχιστα εύκολα βήματα, η προσμονή δίνει τη θέση της στον ενθουσιασμό. Και δεν μιλάμε για τον ενθουσιασμό που νιώθει κανείς όταν παίζει ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Το συναίσθημα που θα σας αφήσει η εμπειρία του πρώτου τίτλου που θα επιλέξετε να δοκιμάσετε συντροφιά με το PlayStation VR δύσκολα ξεχνιέται. Το οπτικό σας πεδίο κατακλύζεται στο σύνολό του από έναν καταιγισμό ερεθισμάτων, όπου και αν στρέψετε το βλέμμα σας. Εξίσου διασκεδαστικό είναι και για τους γύρω σας, να σας βλέπουν με ανοιχτό το στόμα ή με ένα μονίμως χαραγμένο χαμόγελο ηδονής στο πρόσωπο, να γυρνάτε το κεφάλι σας στο χώρο σαν παιδάκι στο χωριό του Άη-Βασίλη. Τα λόγια αποδεικνύονται ανεπαρκή για να περιγράψει κανείς την εμπειρία. Οι πολύ-πολύ παλαιότεροι ίσως να μπορούν να την παρομοιάσουν με την αλλαγή από τον ασπρόμαυρο τηλεοπτικό δέκτη στην έγχρωμη τηλεόραση και οι λίγο νεότεροι από την εποχή των CRT τηλεοράσεων στις LCD των 120Hz!

the_playroom_vr_bedroom_robots_02_1458060805

Αριστο…τεχνικά χαρακτηριστικά

Αν εξαιρέσουμε τα παρεχόμενα USB και HDMI καλώδια, το σετ απαρτίζεται από το VR headset, την λιλιπούτεια επεξεργαστική μονάδα η οποία θυμίζει σχεδιαστικά PlayStation τσέπης και τα in-ear ακουστικά, τα οποία δεν προϊδεάζουν εμφανισιακά για τον εκπληκτικό 3D ήχο που προσφέρουν. Το headset διαθέτει μια εξαιρετικά φωτεινή οθόνη LED ανάλυσης 1920×1080 pixels, η θέση της οποίας ρυθμίζεται εύκολα ώστε να είναι βολική στο χρήστη. Αν φοράτε γυαλιά δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, καθώς η απόσταση της οθόνης από τα μάτια σας προσαρμόζεται με το ένα χέρι, κρατώντας πατημένο ένα κουμπί στην κάτω πλευρά της. Το στεφάνι που αγκαλιάζει το κεφάλι σας και στηρίζει την οθόνη προσαρμόζεται επίσης, ενώ τα υλικά κατασκευής καθιστούν άνετη τη χρήση της ελαφριάς συσκευής ακόμα και έπειτα από αρκετή ώρα. Το βάρος ισοκατανέμεται στο κεφάλι σας και είναι πραγματικά αμελητέο.

Τα 1920×1080 διαθέσιμα pixels μοιράζονται ισόποσα στα δυο σας μάτια (960×1080 pixels σε κάθε μάτι) ώστε να επιτυγχάνεται η τρισδιάστατη αίσθηση του χώρου. Οι εικόνες προβάλλονται με απίστευτα ομαλό ρυθμό (120Hz), γεγονός που σας προφυλάσσει από κούραση των ματιών και πονοκεφάλους, δίχως αυτό να σημαίνει πως η εμπειρία είναι εξίσου διαχειρίσιμη από όλους, ειδικά όταν παίζετε κάποιο game όπου η δράση εξελίσσεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς.

Μοναδικό μειονέκτημα που εντοπίζει κανείς στο PSVR είναι το γεγονός πως αναγκαστικά παντρεύεται με παλαιότερες τεχνολογίες, όπως αυτή της PlayStation Camera, η οποία και επωμίζεται τον εντοπισμό του, γεγονός που σημαίνει πως καλό είναι να βρίσκεστε σε σταθερή θέση απέναντί της και όχι να κόβετε βόλτες στο δωμάτιο… Θα περιμέναμε επίσης κάποια dedicated αναβαθμισμένα χειριστήρια, καθώς και ο εντοπισμός κίνησης του Move (δεν συμπεριλαμβάνεται στη συσκευασία) ή του DualShock 4 δεν είναι ο βέλτιστος.

Όχι απαραιτήτως μοναχικό

Μια τέτοια εμπειρία είναι σαν ένα καλό πιάτο φαγητό, δεν θέλεις να την μοιραστείς με κανέναν! Παρόλαυτά, για αυτούς που φοβούνται τη μοναξιά, υπάρχει η δυνατότητα της προβολής στην τηλεόρασή σας όσων βλέπετε στο σετ κεφαλής, ώστε οι φίλοι σας να συμμετέχουν στη δράση. Παράλληλα, σε παιχνίδια που δεν υποστηρίζουν τη χρήση VR, το headset μπορεί να δημιουργήσει μια «εικονική» οθόνη προβολής τεραστίων διαστάσεων μπροστά στα μάτια σας. Με τον τρόπο αυτό έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε τα τεκταινόμενα «συμβατικών» παιχνιδιών, video από το youtube ή τις αγαπημένες σας ταινίες ατενίζοντας… το ταβάνι. Οι υπόλοιποι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν το βλέμμα τους καθηλωμένο στην τηλεόραση.